vrijdag 16 februari 2018

Olieverf mengen

Altijd al een eigen Van Gogh, Kandinsky of Rembrandt gewild? Eigenlijk is kleuren mengen helemaal niet moeilijk, als je de juiste aanwijzingen krijgt en een systeem toepast dat altijd het gewenste resultaat geeft. Trefzeker kleuren mengen is eigenlijk heel erg makkelijk, als je maar weet wat je moet doen.


Welke olieverf mengt u met elkaar om tot een bepaalde specifieke kleur te komen? Olieverf , de beste verf voor kleuren mengen op het doek. Als olieverf zich ergens uitstekend voor leent, dan is het wel kleuren mengen op het doek.

Het makkelijke van olieverf is dat het pas na een paar dagen zal drogen. Het is echter bijna onmogelijk om dezelfde kleur twee keer precies hetzelfde te mengen , dus maak voldoende voor meerdere schildersessies en bewaar het zodat je genoeg van dezelfde kleur hebt. Gebruik een kleurenwiel om de kleuren op de juiste manier te mengen. Deze olieverf kun je dus mengen met water. Je kunt er zelfs acrylverf aan toevoegen, maar nooit meer dan.


De droogtijd van deze verf is vele malen korter dan de reguliere olieverf. De verf kun je verdunnen met een speciaal medium of met water. Voordeel van deze verf is dat hij niet of nauwelijks riekt.

Met pigmenten kun je mengen De pigmenten kun je onderling mengen om andere kleuren te verkrijgen. Hier meng ik blauw en wit om een lichtere tint blauw te verkrijgen. Ik heb nu steeds kleine beetjes gemaakt. Meng de verf goe omdat je anders streken zwarte verf in je uiteindelijke kleur terugvindt. Echter, zwart heeft vaak een kleur van zichzelf, de verschillende zwarten zijn ook anders.


Geel mengen met zwart kan bijvoorbeeld leiden tot een soort groen. Mengen met bruin: dat kan ook, maar vaak krijg je dan een wat viezere kleur. Om de gewenste kleur te verkrijgen, zal een schilder diverse kleuren uit de tubes met elkaar mengen.


Traditioneel gebeurt dit op een palet, een dunne houten plank met een ovale (niervormige) of rechthoekige vorm en een gat erin voor de duim. Voor het mengen zal de schilder zijn kwast gebruiken, of een paletmes. Mijn werkwijze is dat ik in stap eerst een oranje meng. Deze maak ik in stap steeds met Burnt umber een stapje donkerder. Deze werkwijze (met name stap 3) werkt goed met olieverf omdat je palet dagen bruikbaar blijft.


Ook zijn de kleuren minder fel. Een olieverfschilderij oogt vaak verfijnder dan een werk dat gemaakt is met acrylverf. Cobra olieverf , vermengbaar met water Om het mengen van olie en water mogelijk te maken heb je een toevoeging nodig die er als een soort intermediair voor zorgt dat een stabiel mengsel ontstaat van kleine oliedruppeltjes in water.


Dit mengsel wordt emulsie genoemd en de toevoeging een emulgator. Kleuren mengen met Talens Cobra olieverf.

Cobra watervermengbare olieverf is een pure olieverf en kan met oplosmiddelen als terpentine en terpentijn worden verdund. Menging met traditionele olieverf levert dan geen enkel probleem op. Het mooie van olieverf is dat veel pigmenten transparant zijn (zie het hoofdstuk Transparantie). Dat maakt het mogelijk om laag over laag te schilderen, waarbij de onderlagen door de bovenliggende lagen heen schemeren.


Zij maakten eerst een schetsmatige onderschildering in één kleur. Dit is de techniek van de oude meesters. De verf droogt langzaam, hierdoor kan men op het doek de kleuren mengen en heeft men geruime tijd mogelijkheden om nog iets aan het schilderij te veranderen.


De droging kan enige dagen tot weken in beslag nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts