Wellicht heeft u ook nog wat oude familiekiekjes ergens in huis liggen. De kans is dan groot dat dat contactafdrukken zijn van glasnegatieven. Collectie glasnegatieven die veel informatie bevat over de ateliers van Pierre Cuypers en zijn familie. Deze glasnegatieven werden vroeger gebruik in de grafische industrie voor repro werkzaamheden.
Zo goed als nieuw Ophalen of Verzenden.
Eeeh je moet de glasnegatieven dan ook met de emulsie op de glasplaat leggen natuurlijk. Dan maakt de dikte van de glazen negatief natuurlijk niks uit. En ook de densiteit valt vaak wel mee hoor. Licht van de scanner komt er prima door.
Vandaag mijn pakketje ontvangen en het zag er zo leuk en lief uit. Uit een erfenis heb ik vijftig glasnegatieven gekregen (zie hier). Ik ben op zoek gegaan naar een manier om ze schoon te maken en ik kwam een interessant artikel tegen.
Het is van Easman, en als ik me goed herinner is dat een van de grondleggers van Kodak. En daar vond ik dit artikel. In de auto luisterde ik vanmorgen naar BBC World Service.
Er kwam een prachtig interview voorbij van een man die jaar geleden – na wat afdingen – $neertelde voor een kistje met glasnegatieven. Deze week maakte een team van deskundigen bekend dat het om unieke opnamen gaat en dat de glasnegatieven naar schatting $ 2miljoen waard zijn. Voor grotere glasnegatieven geldt een andere prijs.
Als u besluit om de negatieven te verzenden dient u alles zeer goed te verpakken om schade te voorkomen. Liefst in het oorspronkelijke doosje waar ze in bewaard worden. Zo zijn ze goed beschermd. Een negatief is een tussenstadium in het fotografisch procedé dat bij gebruik van de meest gangbare lichtgevoelige materialen noodzakelijk is om een beeld te kunnen.
Je kunt ze dan ook in fotoformaat laten printen. We bezorgen je de scans in de best mogelijke vorm en kwaliteit. In de post hiervoor zie je een Engelstalig artikel over glasnegatieven. Omdat er in Nederland weinig bekend is over het behandelen van glasnegatieven heb ik het artikel in het Nederlands laten vertalen.
Met veel dank aan Suzanne!
Veel musea en andere erfgoedbeheerders hebben glasnegatieven in bezit. In veel gevallen liggen deze collecties te wachten op ontsluiting. Gebrek aan gel menskracht of expertise is daarvan veelal de oorzaak.
Glasnegatieven , opgeborgen in doos 147. Ik ben op zoek naar een scanner waarmee ik glasnegatieven kan inscannen. Negatieven, zwart-wit, opgeborgen in doos 149. Eigenlijk het filmrolletje van tegenwoordig.
Alleen staat de afbeelding (het negatief) op een dun glasplaatje. Dit glasplaatje wil ik dus inscannen. Wilt u op een vakkundige wijze uw negatieven digitaliseren? Bij GMS bent u aan het juiste adres. Laat vandaag nog uw wensen voor ons achter!
Vanaf het begin worden de eigen glasnegatieven op volgorde van binnenkomst genummerd en opgeborgen, maar het komt regelmatig voor dat van elders afkomstige, vaak oudere negatieven worden toegevoegd. Ik heb onlangs een reeks glasnegatieven gevonden en zou deze graag digitaliseren. Heb al eens met een gewone scanner geprobeerd maar dat geeft niet het gewenste resultaat.
Ik zie dan de contouren van het negatief maar een persoon lijkt dan een zwarte blok op PC-scherm. Wat is de beste manier om deze te digitaliseren? Alvast bedankt bij voorbaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.