woensdag 19 oktober 2016

Akkervogels soorten

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. Boerenlandvogels verdwijnen in hoog tempo uit Nederland door de intensiteit van het agrarisch landgebruik. Op een langere termijn is een ander soort landbouw nodig.


Een omslag in denken en doen is daarvoor noodzakelijk. Hoeveel soorten Selectie van soorten die tot de weide- en akkervogels worden gerekend en zich in het gekozen gebied territoriaal gedragen of anderszins de indruk geven er te broeden. Meestal zijn 5-soorten te verwachten. Download hier de lijst met BMP-Weide- en akkervogelsoorten. Aantal terreinbezoeken volledige bezoeken.


Al gaat het sommige soorten voor de win in elk landschapstype van Nederland bestaan – helaas – grote bedreigingen. En dan hebben we het nog niet eens over ‘onze’ trekvogels. Daarom moeten we ook breed actief zijn, ondanks een altijd beperkt budget.


Akkervogels soorten

Maar laten we nog even de blik richten op de akkervogels. In twintig jaar tijd zijn we zestig procent van alle vogels kwijtgeraakt. Veel andere soorten doen het niet veel beter, door intensivering van de landbouw verdwijnt leefgebied en kunnen ze geen goed voedsel meer vinden. Hoe: Met specifieke maatregelen op akkers proberen we het voedselaanbod te vergroten.


Om voor deze groep een visie en instandhoudingsmaatregelen uit te werken lijkt het handig gebruik te maken van een of meer paraplusoorten die voldoende representatief zijn voor de rest van de akkervogelsoorten. Ondanks de inspanningen en middelen die sindsdien naar akkervogels zijn uitgegaan, hebben veel akkervogels in Vlaanderen en Nederland het nog altijd moeilijk: Alhoewel er regio’s zijn waar de stand van de veldleeuwerik niet verder lijkt af te nemen, is de landelijke trend nog altijd dalende. De dichtheden van vogels waren hier hoger dan in regulier landbouwgebie met de meest prominente rol voor graanranden. Uitzondering vormen de insecteneters (kleine steekproef!) en bodemfoerageerders (tegenstrijdige resultaten: relatief weinig in randen, relatief veel in stoppels).


Akkervogels soorten

Zeevogels zijn geen taxonomische groep van aan elkaar verwante vogels maar soorten uit verschillende families die gemeen hebben dat ze hun voedsel voornamelijk in zee vangen. De populatietrend van boerenlandvogels is indicatief voor de ecologische gezondheid van het platteland. Akkervogels in kleinschalige landbouwgebieden. Met de meeste Nederlandse soorten boerenlandvogels gaat het slecht. Vooral akkervogels kenmerkend voor kleinschalige landbouwgebieden op zandgronden gaan hard achteruit.


Elke factsheet beschrijft welke eisen een soort aan zijn omgeving stelt en hoe die in de ver-schillende jaargetijden gebruikt maakt van zijn leefomgeving. U leest welke maatregelen u kunt nemen om de kwaliteit van hun leefomgeving te verbeteren. Overijssels actieplan voor weide- en akkervogels.


Akkervogels soorten

Volgens de provincie is dat nodig omdat het niet goed gaat met veel soorten weidevogels, zoals de grutto. De achteruitgang van de akkervogelpopulaties in Vlaanderen is op zich niets nieuws onder de zon. Voor sommige soorten zijn de afnames duizelingwekkend. Ook voor akkervogels is een natuurinclusieve vorm van landbouw gunstig. Veel soorten akkervogels , waaronder de grauwe gors, veldleeuwerik en de patrijs lijden onder de intensivering van de landbouw.


Kennis over de ecologie van de soort vormt de basis voor een jaarronde bescherming. Vogelbescherming ondersteunt de transitie naar een natuurinclusieve akkerbouw. Sommige soorten , zoals grauwe gors (-) en ortolaan (-), zijn zelfs al uitgestorven in Nederland of staan op de rand van verdwijnen.


Akkervogels soorten

Omdat sommige soorten roofdieren toenemen en andere afnemen valt niet te zeggen of de druk hiervan op de weidevogelstand veranderd is. Het is belangrijk dat de maatregelen voldoende gespreid worden over het gebied. Wilt u graag weten of uw percelen in de beheergebieden voor soorten -bescherming liggen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts