woensdag 6 juli 2016

Raku keramiek

De bij ons bekende vorm van raku stoken is afkomstig uit Amerika. Die ontdekten dat wanneer je de werkstukken uit de hete raku oven haalt, het glazuur door de enorme temperatuurschok van 1. Indien je nu deze stukken in een ton plaatst met bijvoorbeeld zaagsel, dan vat het zaagsel door de hitte direkt vlam. Zet van twee prachtige raku gestookte kannen met groene en koperachtige kleuren en opliggende parels.


Lydie Knol-Gunnink uit Wilsum maakt raku keramiek en porselein keramiek.

Diverse cursussen en workshops op het centrum voor kunstzinnige vorming (Quintus, voorheen Het Speelwerk) te Kampen. Docenten Jan Kamphuis, Jet Mous, Matthieu van der Giessen en Hans Meeuwsen. Kennis en vakmanschap deed ik op door diverse cursussen draaien met aardewerk-, steengoed- en porseleinklei in binnen- en buitenland en cursussen handvormen en Raku.


NIEUWE DATUMSBOUW JE EIGEN RAKU OVEN WORKSHOP! U komt met wat gereedschap en U gaat ’s avonds met uw zelf gebouwde oven naar huis. Morgens wordt de oven gebouwd en ‘smiddags gaan we raku stoken en wordt het stookproces uitgelegd.


Raku stoken is een spannende en sociale bezigheid. We hebben alles wat u nodig heeft om de Raku techniek te kunnen toepassen.

Van ovens met toebehoren tot glazuren. RAKU keramiek : Dikke dame Vaas Urn Beeld Vazen Blaker ed. Bij een raku stook worden keramiek werkstukken gemaakt van witte chamotte klei en met verschillende raku glazuren beschilderd en buiten in een speciale gasoven gestookt. Als het glazuur roodgloeiend is wordt het werkstuk met een tang uit de oven gehaald en in een ton met zaagsel geplaatst, waarna deze afgedekt wordt met een deksel. Het craquelé is zwart van kleur.


Eerst wordt een (gebakken) werkstuk geglazuurd. Daarna wordt het in bijvoorbeeld een hout- of gasoven zeer snel tot op een temperatuur van ca. Raku kenmerkt zich ook door het esthetische principe wabi – of landelijkheid. Landelijkheid kan hier beter geïnterpreteerd worden als “natuurgetrouwheid” daar Raku stukken altijd onversier ongepolijst blijven, om zo de essentie van het stuk, de klei, de natuur, te behouden. Raku wordt wel vertaald als, geluk (door toeval), vreugde, plezier.


Raku) keramiek In de loop der jaren heb ik me verder bekwaamd in diverse technieken zoals handvormen. Centraal in haar werk staan verfijnde vormen en uitgesproken kleuren. Naast steengoed gebruikt Françoise raku en primitieve stooktechnieken. Ze geeft ook cursussen en workshops over keramiek , pottendraaien en raku. Leveringstijden webshop gewijzigd ivm kerst-vakantie.


U kunt in de webshop een bestelling plaatsen.

RAKU - KERAMIEK KLEI(N)KUNST VAN ELLY WALRAVEN Kijk mee in de wereld van spelen met aarde,vuur,rook en water Aarde om je object te vormen. Vuur, rook om je object te bakken. Water voor een verrassend resultaat.


Raku keramiek potten, Tin en wit keramiek , keramische verpakkingen, gunst, raku keramiek sieraden doos. Kies de gewenste kleur uit de opties aan de zijkant. Raku is een van oorsprong Japanse stooktechniek voor keramiek. Je stookt in de buitenlucht.


Raku komt voort uit de theeceremonie, waarbij het vervaardigen van theekommen, overeenkomstig het Zenboeddhisme, werd verheven tot kunst. In de 16de eeuw kreeg, onder leiding van meester Sen Rikyu, de theeceremonie meer bekendheid. De keramische producten van de Trupial worden vervaardigd door middel van de techniek van het raku stoken.


Keramisch Atelier in Vuur en Vlam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts