maandag 12 november 2018

M kahler

M kahler

Multipel myeloom (MM) ook wel de ziekte van Kahler genoem is een kwaadaardige woekering van een bepaald soort witte bloedcellen: plasmacellen. Plasmacellen leveren een bijdrage in de bestrijding van infectieziekten. Hiervoor maken zij immunoglobulinen (bloedeiwitten) aan. De incidentie van MM bedraagt per 100.


Ziekte van Kahler of Multipel myeloom informatie lezen? Het is een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg. Lees betrouwbare informatie op Kanker.


Door het M -proteïne kan je bloed stroperiger worden. Dit heet hyperviscositeit. Multipel Myeloom leidt tot botpijn, meestal eerst in de rug en later ook in de ribben, het bekken en de nek. Daarnaast treden vermoeidhei luchtweginfectie, afnemende eetlust maar juist aanhoudende dorst, en bloedingen op.


M kahler

Bovendien verstoort het M -proteïne een goede werking van de. Het is wel aangetoond dat kwaadaardige plasmacellen al jarenlang zonder veel verschijnselen aanwezig zijn, waarbij het m -proteïne aantoonbaar is, maar er geen bloedarmoede of botafbraak is, genoemd MGUS. De eerste keer dat de ziekte terugkeert, krijg je een combinatie van doelgerichte therapie en bijnierschorshormoon. De witte bloedcellen bestaan in verschillende soorten, waartoe onder andere plasmacellen behoren. Het is ook mogelijk dat een plasmacel gaat woekeren door kanker, maar dat er helemaal geen M -proteïne of eiwit van Bence-Jones wordt aangemaakt.


Om daar achter te komen is meer onderzoek nodig. De kankerplasmacellen maken afweerstoffen aan, meestal een IgG immunoglobuline. Deze afweerstof kan in het bloed worden gemeten met speciale testen en heet “ M -proteine”. Behalve in het bloed kan een onderdeel van het M proteine soms ook in de urine gevonden worden en heet dan Bence Jones eiwit. M -type beenmerginfiltratie, cytogenetische - afwijkingen, serum-albumine, ß2-microglobuline, labeling index en Hb- gehalte) Evaluatie.


Wat zijn de levensverwachtingen bij de ziekte van Kahler (prognose)? Over het algemeen loopt ongeveer de helft van de mensen bij wie de ziekte van Kahler is geconstateerd tot jaar later nog levend en wel rond. Dat is echter een gemiddeld beeld. In een aantal gevallen werken de behandelingen uitstekend en leeft men veel langer.


Bij ALamyloïdose maken de plasmacellen net als bij multipel myeloom een M -proteïne aan: meestal een lichte keten. Bij van de patiënten met amyloïdose heeft de ziekte niets met kanker te maken. De neerslag bestaat dan niet uit neerslag van monoclonale lichte ketens. Amyloïdose kan spontaan optreden, of erfelijk zijn. Kahler en Waldenström zijn relatief zeldzame vormen van kanker, hoewel Kahler tien keer zo vaak voorkomt dan Waldenström.


M kahler

In Nederland is bekend dat er bij ongeveer tot mensen per jaar de ziekte van Waldenström wordt vastgesteld en per jaar bij ongeveer 6mensen de ziekte van Kahler. Net als bij de ziekte van Kahler , ligt de gemiddelde leeftijd bij diagnose rond de jaar en in slechts van de gevallen wordt de ziekte vastgesteld bij personen onder de leeftijd van (zie figuur 1). Hoewel er veel onderzoek naar is gedaan, is tot nu toe geen duidelijke oorzaak voor de ziekte aangetoond.


De medische naam voor deze ziekte is ook wel multiple myeloom. Er is sprake van een ongecontroleerde groei van witte bloedcellen, die sterk verwant zijn aan plasmacellen. De woekerende cellen produceren een abnormale antistof, een M -proteïne.


M kahler

Deze antistoffen zijn veel groter dan bij multipel myeloom. Elke plasmacel kan maar één type antistof maken. Bij een plasmacel tumor, zoals bij de ziekte van Kahler , is er sprake van een kloon die teveel antistoffen van één type aanmaakt. Delen van het monoclonale eiwit (alleen de lichte ketens) kunnen ook in de urine aangetroffen worden (Bence-Jones-eiwit).


Nierafwijkingen bij de ziekte van Kahler. De ziekte van Kahler is een vorm van kanker. Een andere benaming voor de ziekte is multipel myeloom.


Het komt bij ongeveer van de mensen met de ziekte van Kahler voor en zorgt voor blauwe plekken, bloedneuzen, wazig zien, hoofdpijn, slaperigheid en diverse andere problemen. De plasmaceltumoren kunnen echter ook buiten het beenmerg ontstaan. Bemerk je deze symptomen ga dan onmiddellijk naar je huisarts. De diagnose van de ziekte van Kahler is complex omdat de symptomen en testresultaten ook kunnen opduiken bij andere ziektes.


Een bloedonderzoek kan worden gedaan om de snelheid van de bloedbezinking te bepalen en te zoeken naar een specifiek eiwit (de paraproteïne van Bence-Jones) dat een groot vermoeden van de ziekte van. Bij het pijltje is te zien dat het bot bijna verdwenen is. Vergelijk de andere, gezonde voet.


Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Kahler en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in terechtgekomen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts